Vluchtwegtechniek

Tonen als Foto-tabel Lijst

12 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Als eigenaar of beheerder van een gebouw ben je verantwoordelijk voor het voorkomen van calamiteiten. Je zult noodzakelijke voorzieningen moeten treffen tegen paniek als gevolg van een noodsituatie. Daar komt vluchtwegtechniek bij kijken. Om de juiste vluchtwegtechniek te kiezen, houd je rekening met het soort ruimte, het gebruik van het gebouw en het maximaal aantal aanwezige personen.

De europese normen voor nooduitgangen en vluchtdeuren; paniekuitgang of nooduitgang?

De Europese normen bepalen in Nederland de inrichting van de nooduitgangen en vluchtdeuren. 

  • NEN EN 1125; Paniekuitgang. Paniekuitgangen zijn nodig voor situaties waar grote groepen mensen bijeen zijn die onbekend zijn in het gebouw. Bijvoorbeeld in theaters, bioscopen of ziekenhuizen. Er ontstaat paniek bij een calamiteit. Paniekopeners, met een horizontale stangbediening conform EN 1125 zijn bedoeld voor gebruik in gebouwen met publieke ruimtes, in een vluchtroute waar meer dan 100 mensen op zijn aangewezen. De vluchtdeur moet instinctief geopend kunnen worden, zonder voorkennis van het slot en met een kleine krachtsinspanning. Zelfs bij overbelasting van de deur, is vluchten mogelijk. De paniekopener of paniekbalk, een horizontale stang aan de binnenzijde van de deur, opent door deze op een wikkekeurige plaats in te drukken of naar beneden te drukken. De deur opent altijd naar buiten toe. De mechanische paniekbalken zijn leverbaar in opbouw en inbouw uitvoering.
  • NEN EN 179: Nooduitgang.  Nooduitgangen zijn deuren in niet publiek toegankelijke delen van gebouwen en deuren in gebouwen waar geen grote groepen mensen samenkomen. Het gaat hier om vluchtdeuren in ruimten met een relatief klein aantal mensen die bekend zijn met het gebouw. De norm is dat de deur met één handeling kan worden geopend. 

Lees op de informatiepagina vluchtwegtechniek aan welke eisen de vluchtdeuren moeten voldoen om te dienen als paniek- of nooduitgang.