Wat voor soorten elektrische sloten zijn er?
Een elektrisch slot is een verzamelnaam voor allerlei mogelijkheden om een deur elektronisch gecontroleerd te maken. Je kunt de deur dan bijvoorbeeld met een toegangscontrole druppel, pasje of tag openen. Ook kan er een codeslot of codepaneel worden aangesloten zodat je met een pincode de deur kunt openen. De trend van dit moment is dat steeds vaker een mobiele telefoon wordt gebruikt voor het openen van de deur door middel van een app. Hieronder vertellen we je in het kort welke soorten elektrische sloten er zijn.
Elektrische deuropener
Een elektrische deuropener wordt in het kozijn geplaatst tegenover het insteekslot. Een insteekslot heeft een dagschoot en een nachtschoot. De dagschoot van het slot valt achter de sluitlip/ kantelbek van de deuropener. Door een elektrische impuls kan de deuropener worden vrijgegeven zodat de deur kan worden open geduwd. Een elektrische deuropener zorgt dus alleen voor sluiting en opening op de dagschoot of dag- vergrendeling van een slot. In de praktijk worden vaak klakkeloos elektrische deuropeners op buitendeuren geplaatst omdat men niet goed begrijpt dat de veiligheid ontoereikend is. Een deuropener die een deur elektronisch afsluit op SKG2 of 3 sterren niveau bestaat niet.
Kleefmagneet of deurmagneet
Een kleefmagneet of deurmagneet is een elektromagneet. Als er spanning op de magneet wordt gezet ontstaat er een magnetische houdkracht die wordt gebruikt om een metalen plaat op de deur aan te trekken zodat de deur dicht wordt gehouden.
Motorsloten
Een motorslot is een vol- automatisch slot. Er is geen menselijke of extra handeling nodig om het slot volledig automatisch te sluiten en te openen. Meestal is een motorslot een elektronische meerpuntssluiting. Er zijn ook enkelpunts- motorsloten. Motorsloten kunnen bijvoorbeeld goed worden gecombineerd met deurautomaten. Motorsloten vooral meerpuntssluitingen voldoen aan SKG2 of 3 sterren.
Elektrische meerpuntssluitingen
Elektronische meerpuntssluiting of 3- punts vallen gedeeltelijk onder motorsloten.
Soorten elektronische meerpuntssluitingen
Een elektrisch meerpuntsslot kan op verschillende manieren werken. Zo kan er onderscheidt worden gemaakt tussen mechanisch- zelf vergrendelende, vol- automatische deursloten en kruk- gestuurde meerpuntssluitingen.
Zelf vergrendelende meerpunts- sloten
Een zelf vergrendelend slot of meerpuntssluiting heeft een ingebouwd veer systeem. Als de deur dicht gaat dan sluit het slot automatisch op meerdere vergrendelpunten. Het openen van het slot gebeurd elektronisch. Ook als er geen elektrische spanning aanwezig is zal het slot dus sluiten op meerdere sluitpunten. Er is wel altijd een sluitbeweging van de deur nodig om het slot te laten sluiten.
Volledig automatisch elektronisch motorslot
Bij een vol- automatisch driepunts sluitings is zowel het naar buiten komen van de extra vergrendelpunten/ schoten als het intrekken van de schoten elektronisch aan te sturen.
Kruk- gestuurde elektrische meerpuntssluiting
Naast het meerpuntssluitingen met volledig automatische werking zijn er ook kruk- gestuurde elektronische meerpuntssluitingen. Dit betekend dat zodra het slot wordt vrij gegeven een gebruiker de deur met een beweging van de deurkruk kan openmaken.
Slimme deursloten
Slimme deursloten zijn sloten voor consumenten- toepassingen. Een smartlock maakt het mogelijk om vrij eenvoudig een elektronisch slot volledig automatisch te laten openen en afsluiten. Dit komt doordat er een elektromotortje in het slimme slot zit. Als je een smartlock koopt krijg je er ook gelijk een app bij om het slot te kunnen bedienen. Als je een slim slot wilt toepassen lees dan onze slimme deursloten review. Hierin vertellen we je precies waar je rekening mee moet houden en wat voor kwaliteit je kunt verwachten van een smartlock.
Solenoidsloten / spoelsloten
Een solenoidslot/ spoelslot is een kruk- gestuurd slot. Aan de binnen en buitenzijde van het slot is een deurkruk geplaatst. Trek je de deur dicht dan sluit het slot automatisch. Bij de meeste solenoid- sloten kun je de deur dan van binnenuit altijd openen met de deurkruk, dit noem je dan een anti- paniekfunctie of enkelzijdig gecontroleerd. De deurkruk aan de gecontroleerde zijde kun je bijvoorbeeld aansturen met een toegangscontrole systeem. Alleen als het slot een elektrische impuls krijgt kun je met de deurkruk het slot openmaken. Zonder aansturing kan de deurkruk meestal wel naar beneden worden gedaan, maar de deur gaat niet open. Solenoid sloten zijn er als enkelpunts sloten en solenoid- meerpuntssluitingen. Bij een slot zonder paniekfunctie moet het slot altijd worden aangestuurd om het te kunnen openen. Dit noem je dan dubbelzijdig gecontroleerd.
Elektronische cilinders
Een elektronische cilinder lijkt op een knopcilinder, daarom worden ze ook vaak elektronische knopcilinders genoemd. Aan de buitenkant is een grote draaiknop/ lezerknop geplaatst met een ingebouwde kaartlezer. Zodra je een toegangscontrole druppen, tag, pasje of mobiele telefoon voor de lezer houdt gaat er een groen lampje op de lezerknop branden en kun je handmatig het slot bedienen door aan de draaiknop te draaien. Na een paar seconden lukt dit niet meer en moet je weer opnieuw een medium zoals een tag aanbieden om het slot weer te kunnen bedienen. Het voordeel van elektrische cilinders is dat je relatief eenvoudig een slot elektronisch bedienbaar kunt maken. In de elektronische cilinder zitten batterijen die minimaal één keer per jaar moeten worden vervangen.
Elektronisch deurbeslag
De werking van elektronisch deurbeslag is een beetje hetzelfde als kruk- gestuurde sloten. Bij een elektronisch beslag zit alle elektronica inclusief de toegangscontrole paslezer in het deurbeslag. Sta je aan de buitenkant van de deur dan kun je de deurkruk naar beneden doen, maar de deur gaat niet open. Pas zodra je een tag of mobiele telefoon met toegangsrechten voor de ingebouwde paslezer van het deurbeslag houdt koppelde de buitenkruk van het deurbeslag zodat je het deurslot open kunt maken.
Elektronische sluitsystemen
Het iLOQ digitale sluitsysteem is een systeem met elektronische cilinders en elektronische digitale sleutels die zijn voorzien van een chip. Je opent de deur door aan de sleutel te draaien. Net zoals je gewent bent bij mechanische deursloten en cilinders. Het enige verschil is dat de toegangsrechten van de gebruikers in de chip zijn geprogrammeerd. Het unieke van iLOQ is dat er oom nog eens geen batterijen nodig zijn omdat bij het insteken van de sleutel iedere keer energie wordt opgewekt. Deze energie wordt vervolgens door het elektrische systeem in de cilinder omgezet in een vrijgave van het slot waardoor de sleutel kan worden rondgedraaid.
Een elektronisch sluitsysteem is eigenlijk een verzamelnaam voor elektronische cilinders, deurbeslagen en andere elektrische sloten. Omdat het afgeleid is van een mechanisch sluitsysteem met gewone deursloten, sleutels en cilinders. Je zult dus vaker deze naam voorbij zien komen terwijl hier verschillende soorten sloten mee worden bedoeld.
Mechanische sloten
Mechanische sloten maken vaak onderdeel uit van een complete elektronische deurvergrendeling. Een elektrische deuropener werkt bijvoorbeeld niet zonder een mechanisch insteekslot. Net als bij de meerpuntssluitingen zijn er ook automatisch vergrendelende mechanische sloten. Door deze sloten te combineren met een elektrisch deurbeslag krijg je hierdoor een elektronisch bediende deur met een meerpuntsslot.